Mä en osaa tuon koiran suhteen sanoa oikein mitään, mut meillä on nyt toistamiseen hoidossa isohkosta laumasta koira (en tiedä koirien tarkkoja lukumääriä sillä se elää kokoajaan, vähintään 5-6 tai enintään reilu 10 karvakorvaa ollut kaverina). Äkkiseltään sanoisin, että enempi sopeutumiseen tuntuu vaikuttaa se kuinka paljon koira on saanut ihmiskontaktia tai kuinka muuten on raahattu pitkin maita ja mantuja. En tiedä onko tästä selityksestä mitään apua, mutta tässä jotain ajatuksia niiden pohjalta.
Edelliset hoitolaiset (7kk ja 3-4 vuotta) olivat tiettävästi yhden ihmisen plääsäämiä ja ns. tarhakoiria (sisäsiisteydestä ei mm. mitään käsitystä, mutta näyttelyseisonta hallussa vimpan päälle). Nykyinen hoitolainen (2 vuotta) taas on ollut 4kk(?) asti puhtaasti tarhakoirana ja sen jälkeen koiralaumassa lapsiperheen parissa ja saanut paljon hellimistä. Tottunut vieraiden ramppaamiseen ja käynyt kylillä, saanut sisäsiisteys kasvatukset ja oppinut ottamaan risuja ja ruusuja vastaan myös ihmiseltä.
Jälkimmäinen oli noin viikossa "oma itsensä" (nyt kolmatta viikkoa meillä), vielä saattaa keksiä uikuttaa perään kun lähdetään, mut ei jää huutamaan/komentamaan tai ole muuten rauhaton. Ahmiminen ja ruokakuppi murina yms jäivät parissa vuorokaudessa pois. Ensin mainituilla meni kuukausia alkusählinkiin ja senkin jälkeen haettiin pitkään luottamusta (ei loppupeleissä löytynyt). Tosin tein itse niiden kanssa paljon virheitä ja koiruudet tulivat meille keskelle parin kuukauden muuttoa eli joutuivat samantien olemaan paljon hoidossa. Molempien koirien kanssa pysyvämpää edistystä alkoi tulla, vasta kun ne erotettiin toisistaan (äiti-tytär suhde). Äidin kanssa todellinen läpimurto tuli vasta uudessa kodissaan jossa on ainokaisena koirana 24h ikioman ihmisen kanssa (joutui pakosta tukeutumaan ihmiseen täysin). Typsyn kanssa taas paras ase oli pieni lauma jossa rohkeat/itsevarmat/avoimet koirat näyttivät mallia miten ihmisten kanssa eletään.